Jag är ingen CV-expert men jag har en bra success rate på mina jobbansökningar, så i den egenskapen tänker jag härmed dela med mig!

1. En bra CV

  • CV’n ska vara max 2 sidor lång och ska vara enkel att läsa. Typsnittet ska vara nåt i stil med Times New Roman eller Arial och i minst 12 punkter, gärna med 1,5-linjära radbrytningar.
  • CV’n får gärna skrivas ut på ett lätt färgat papper eller något annat som är iögonfallande men diskret. Krångla inte till det och lägg inte till en massa dekorationer i form av krusiduller, bilder etc. Det ger ett oproffsigt intryck.
  • Summera först vem du är och vad du letar efter (”personlig profil”) och inkludera ett litet men tydligt porträttfoto på dig själv.
  • Summera din arbetslivserfarenhet med ditt nuvarande/senaste jobb listat först. Summeringarna ska inkludera titel, 4-5 framgångar/resultat som du drev och fick igenom, hur länge du jobbade där och företagets namn.
  • Summera dina akademiska framgångar med den senaste listad först. Lista titeln på framgångarna (examen, kvalifikation etc.), när du tog den och hos vilket universitet/institution.
  • Skriv ner två namn på pålitliga referenser. Skriv deras namn, titel, företag och kontaktdetaljer. Skriv gärna också när de kan kontaktas. Om de bytt position sen de jobbade med dig, skriv deras nuvarande titel men inkludera inom parantes vad de gjorde när de arbetade med dig. Se till att förbereda dina referenser på att de kan få samtal om dig. Skriv för allt i världen inte ”referenser kan fås på begäran”.

2. Att ansöka skriftligen

  • Ta reda på rätt kontaktperson för positionen eller typen av arbete du söker (baserat på om det är en annonserad position eller bara en generell intresseanmälan) och se till att du har både address, titel, email och telefonnummer.
  • Skicka din CV med ett brev där du matchar dina framgångar och din erfarenhet med ett par nyckelord från arbetsbeskrivningen. Söker de en entusiastisk teamplayer med erfarenhet från fastighetsindustrin så är det bra att nämna i ditt brev att du ”har flerårig erfarenhet inom fastigheter och är en entusiastisk, positiv person som blev utnämnd ” årets kamrat” 2007 när du jobbade för Företag X”, till exempel.
  • Summera dig som person och förklara kortfattigt varför du ska anställas, inkludera en summering av dina personliga intressen som gärna får inkludera exempel på teamwork, uthållighet etc.
  • Inkludera också din address, ditt mobilnr och en emailaddress. Skicka inte kontaktdetaljer hos ditt nuvarande jobb, skicka istället en privat emailaddress och ett privat mobilnr etc. Har du endast en jobbmobil kan du be dem ringa efter ett visst klockslag etc.
  • Kolla att du skickar iväg allt som behövs. Vissa företag ber som specifik information eller vill ha egna formulär ifyllda etc.

3. Vikten av att följa upp

  • Se till att följa upp med kontaktpersonen och bekräfta med densamma att de fått din ansökan. Jaga dem inte varje dag (då kommer de att bli trötta och irriterade) men att ringa och kolla vad som händer en gång per vecka eller varannan vecka är okej tycker jag, så länge samtalet hålls kort och koncist och du inte stör.
  • Om det är lämpligt för din typ av jobb, skicka gärna med meriterande och relevanta prover på ditt tidigare arbete eller artiklar som publicerats om dig etc. så länge det bara är ca 1 eller 2 sidor extra och det snabbt framgår vad det handlar om. Highlighta gärna den relevanta informationen om t.ex. en artikel bara delvis handlar om dig.
  • Skicka inte med kopior på dina kvalifikationer. Vill arbetsgivaren se dem ber de om dem och det blir oftast inte aktuellt förrns de funderar på att anställa dig (dvs. inte under den allra första gallrings-fasen).

Allt detta garanterar naturligtvis inte ett jobb, men jag garanterar att förutsättningarna blir bättre!