”Att göra karriär” låter lite klyschigt och för säkert tankarna till bredaxlade kostymnissar, frånvarande pappor och sunkiga kontor. Men om man definerar det lite annorlunda, kan ens karriär vara något av det viktigaste som händer en i livet. Att slopa definitionen ”att klättra upp för en stege” eller ”rat race”, och istället se det som att bli framgångsrik på något man är bra på, tycker jag man kommer närmre vad en karriär handlar om. Det fina är ju att framgång defineras helt olika av olika människor. För den ena är framgång att uppnå balans mellan arbetsliv och familjeliv. För en annan är det att kunna konsumera och tjäna mycket pengar. För en tredje handlar det kanske om att bli sedd. För någon annan är det en kombination av alla tre, eller helt andra saker.

Något annat som är viktigt att komma ihåg är att man kan göra karriär av alla slags arbeten. En karriär handlar helt enkelt om att sätta mål och jobba för att nå dem. I mitt fall handlar det om att försöka nå en bekväm livsstil, plus att jag är väldigt envis och skulle inte må bra av att inte nå mina mål. Av en slump hamnade jag i fastighetsbranschen. Någon annans karriär kan handla om att måla tavlor, en annans om att jobba på dagis och en tredjes om börsmäkleri. För mig har karriär inget med pengar att göra – det handlar om utveckling och att driva sig själv till att nå den där extra biten längre. Det gör underverk för både ens självkänsla och dagliga liv, att nå sina mål och se frukten av ens hårda arbete.

Min karriär har lett till att jag som 26-åring nu sitter på mitt andra chefsjobb inom fastighetsbranschen. Mitt jobb är fantastiskt kul och jag får göra en hel del som jag är bra på och trivs med, men också en hel del som utmanar och jag får kämpa med. Eftersom jag bloggat ända sedan jag fick mitt första jobb, som Receptionist på ett medelstort företag i centrala London, har många av mina läsare fått följa min väg till att bli chef och även min flytt från London till Dubai sommaren 2007. Jag har märkt att det mesta gensvar jag får från er läsare, handlar om just karriären, och även om att göra karriär utomlands. Därför tänkte jag utnyttja mitt utrymme på nätet och berätta om mina erfarenheter, och ge råd utifrån mina personliga upplevelser.Min tanke är att jag ska bygga ut den här sidan allt eftersom, med matnyttig information om att göra karriär och trivas i arbetslivet. Feedback mottages tacksamt på mailaddressen nedan!

Topp6: Att skapa en karriär som funkar för dig

1) Bestäm dig.Att sitta på ett jobb för att det är bekvämt och passar din livsstil är helt okej, men vill du göra en karriär utav att jobba måste du veta vad du vill och vilka talanger du har. Tydliga mål är inte hela lösningen, men hjälper verkligen på vägen. Det är också viktigt att du är realistisk när du bestämmer dig för vad du vill göra. Man bör välja något som man är intresserad av och lagd för – arbetslivet är tufft nog, utan att ha valt en riktning som aldrig kommer att funka med ens förutsättningar. Att vilja bli rockstjärna är väl i sig inte orealistiskt om du har en bra röst, kontakter i musikbranschen och en bra låtskrivare som bästa kompis. Men har du ingen sångröst, ingen ide om hur branschen funkar och ingen erfarenhet, är dina drömmar kanske mindre realistiska och därmed mycket svårare att nå.

2) Skaffa kompetens. Erfarenhet betyder verkligen mycket, men för att bli anställd är det alltid en stor fördel att vara utbildad. Egna företagare gör det också enklare för sig själva genom att utbilda sig, då man ständigt behöver bevisa sin kompetens för kunder. Håll koll på branschorganisationer och eventuella branschtidningar, sajter eller andra publikationer. Håll även koll på nyheter inom din industri och skaffa kunskap om de största företagen eller arbetsgivarna inom din marknad. Hur pass framgångsrika de är, vilka länder de finns i, hur de styrs, deras marknadsrykte. Sadan kunskap är alltid nyttig när du behöver demonstrera hur pass kunnig och professionell du är.

3) Nätverka. Att nätverka är klyschigt, men tro mig, det är så all business funkar – vare sig det handlar om konst, börsmäkleri, hästar, husbyggen eller vad det nu kan vara, handlar det om vem som känner vem. Om du pluggar eller inte har skaffat ett jobb ännu, gå med i branschorganisationer som student eller associate, eller ta kontakt med lokala företag och erbjud dina tjänster eller be om ett studiebesök. Gå på branschträffar. Det räcker med att synas och vara trevlig och hövlig för att folk ska komma ihåg dig. Har du redan kommit en bit på vägen, gäller det att se till att du har ett bra rykte. Det hjälper att göra folk tjänster, hjälpa till med information – utan att skapa några risker, naturligtvis. Sånt kommer folk ihåg när du kanske söker nytt jobb.

4) Tänk på ditt rykte. Inget kan ta kål på din karriär snabbare än att du får ett (sant!) rykte om att vara svår eller oproffsig. Att vara proffsig betyder dessvärre att du ofta måste agera tvärsemot dina instinkter. Folk du stöter på under din karriär kommer att driva dig till vansinne. Att vara professionell innebär inte att du inte kan reagera, utan istället att fokusera på att inte låta dina känslor ta över dina handlingar. Du måste inte bli bästa vän med människor du inte tycker om, men att vara hövlig och respektfull är ett krav. Att kunna tackla svåra situationer är en eftertraktad ledaregenskap, och är särskilt viktigt för oss som är yngre, och även för kvinnor. En arbetsplats är ofta som ett stort dagis – det gäller att försöka vara den mest mogna ungen för att snabbt komma vidare!

5) Ta inte vilket jobb som helst.Jag har alltid valt mina arbetsgivare med omsorg, och därför är min CV hyfsat imponerande. Att göra ett gott arbete för ett företag med gott rykte är en fantastisk tillgång. På den internationella arbetsmarknaden är det guld värt, kandidater med erfarenhet från välkända foretag eller företag med gott rykte får alltid bäst betalt och flest erbjudanden att välja mellan. Det betyder dock inte att det inte är någon ide att göra ett gott arbete för en arbetsgivare som inte är särskilt välkänd eller rent utav har ett dåligt rykte – se punkt 4!

6) Var proffsig i alla lägen. Det låter som en självklarhet, men det är förvånansvärt hur många som förväntar sig att en flygande karriär ska komma serverad på ett silverfat, oavsett hur de uppför sig. Det gäller att vara flexibel och offra lite av din egen tid då och då, men samtidigt också att sätta tydliga gränser för vad som är okej och inte. Du måste se till att mota dina deadlines, leverera vad du lovat och undvika att baktala eller manipulera dina arbetskamrater. Du måste behandla anställda, chefer, kunder, kontraktörer, kollegor etc. som människor. Ingen vill att folk skriker åt dem eller är otrevliga, även om du själv kanske kommer att utsättas för det då och då av människor som är mindre upplysta än du. Skapa en bra atmosfär mellan dig och andra människor du jobbar med, oavsett deras status eller eventuella konflikter. Tänk på punkt 4!

Jag hjälper gärna till om du har några specifika frågor, skriv till mig på mail at eponine.se.